Zaloguj się i zarządzaj rezerwacjami.
Loty bezpośrednie trwają ok. 4 h 15 min.
Bezpośrednie loty odbywają się 7 dni w tygodniu.
Loty bezpośrednie liniami: Avianca (AV), LATAM Airlines (LA), LATAM Brasil (JJ).
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Zwiedzanie zabytkowego centrum może być niezłą podróżą w przeszłość. Miasto pełne jest kolonialnej architektury - kościołów, rezydencji i starych budynków sąsiadujących z nowoczesną zabudową i… stanowiskami archeologicznymi!
Jedną z najbardziej tradycyjnych dań z Limy jest ceviche, czyli sałatka z owocami morza. Innym tradycyjnym daniem jest anticuchos (szaszłyki przygotowane z wołowych serc w papryczkach chili i occie z parzonymi ziemniakami).
Lima to także plaże nad Pacyfikiem, Huaca Pucllana - położone w Miraflores stanowiska archeologiczne oraz Larcomar, wielkie centrum handlowe, w którym można delektować się potrawami, odwiedzić markowe sklepy i skorzystać z wielu atrakcji!
Położona na wybrzeżu Pacyfiku Lima jest najważniejszym miastem Peru, jego polityczną, kulturalną i handlową stolicą. Miasto znane ze swojej kuchni, eksplodującej aromatami, smakami i kolorami nosi miano kulinarnego centrum Ameryki Łacińskiej!
Lima zajmuje piąte miejsce wśród najbardziej zaludnionych miast Ameryki Łacińskiej i jest jednym z 20 największych obszarów metropolitalnych na świecie. Ze względu na swoje geostrategiczne położenie uznane zostało za tzw. metropolię beta. Stolica Peru to także prężny ośrodek przemysłowy - koncentruje się tu 35% produkcji przemysłowej kraju, jest również jego centrum finansowym i turystycznym.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Podczas pobytu w Cuzco warto zwiedzić dawny pałac Inka Huayana Capac, który był ostatnim władcą inkaskiego imperium. Dziś w tym miejscu znajduje się barokowy kościół jezuitów.
Inkowie dostrzegali korelację między codziennym życiem, a wędrówką ciał niebieskich na niebie. Około 15 km od centrum Cuzco znajduje się Planetarium, gdzie za pomocą teleskopów można oglądać wszechświat.
Wybierz się na wycieczkę po plantacjach kakaowca, odkryj proces produkcji czekolady i zrób własną! Choco Museo w Cuzco, to nie lada gratka dla smakoszy czekolady, kawy i pistacji.
Cuzco to jedna z tych południowoamerykańskich miejscowości, gdzie gołym okiem widać pozostałości bogatej inkaskiej kultury. Na wzgórzu nieopodal miasta znajdują się ruiny Sacsayhuamán – kompleks kamiennych zabudowań wzniesionych przez Inków. Region Cuzco słynie z fascynujących miejsc, takich jak ruiny Tambomachay, Ciudadela de Mauk'allaqta czy forteca Puka Pukara. Wizytę w tej części Peru warto rozpocząć od zwiedzenia historycznego centrum Cuzco, gdzie mieszczą się Plaza de Armas, zabytkowe obiekty sakralne i zabudowania postkolonialne. Region słynie z pięknych górskich szlaków w Andach, dlatego zjeżdżają się tu miłośnicy trekingu. Na szczególną uwagę zasługuje Inca Trail - szlak prowadzący aż do Machu Picchu, dawnego miasta Inków. Warto również zwiedzić okolice malowniczo położonego jeziora Humantay.
Różnorodna oferta miasta sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na łonie natury. Znajdziemy tu m.in. niezwykłe rezerwaty przyrody, parki linowe z tyrolkami (np. Action Valley) oraz Zoo. Region Cuzco możemy zwiedzić pieszo, na rowerze, motocyklu lub wynajętym samochodem terenowym. Podczas podróży bez problemu znajdziemy urokliwe miejsce, gdzie można rozbić namiot.
Latem w Cuzco odbywa się festiwal Inti Raymi, czyli Święto Słońca, które jest jednym z najważniejszych wydarzeń w Peru. Miasto sprzyja „nocnym markom” - znajdziemy tu liczne kluby taneczne, puby, bary karaoke i restauracje czynne do późnych godzin nocnych (m.in. Chilcano Pisco Bar, The Temple Club).
Na zakupy warto zajrzeć na Mercado Central de San Pedro lub Centro Artesanal Cusco – są to wielkie targowiska, gdzie kupimy świeże owoce, regionalne przysmaki i wyroby rękodzielnicze. Natomiast na pchlim targu El Baratillo sprzedawane są oryginalne bibeloty i antyki.
W Cuzco znajdziemy wiele miejsc z dobrym jedzeniem. Niemal wszędzie dostaniemy tamale, czyli gotowane na parze ciasto z mąki kukurydzianej i grillowanego kurczaka. Popularnym daniem rybnym jest ceviche, a mięsnym – pachamanca. Tacu tacu to prosta, ale sycąca potrawa na bazie ryżu i fasoli. Na tradycyjny peruwiański obiad warto wpaść do restauracji Kusikuy lub Inkazuela, na kawę do La Valeriana, a na romantyczną kolację do Calle Del Medio lub Marcelo Batata.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Położony 100 km od miasta, jest największą atrakcją naturalną regionu. Jest dwa razy głębszy niż Wielki Kanion w USA. Jego prawe zbocze pnie się w górę na wysokość aż 4200 metrów nad poziomem rzeki.
Wciąż aktywny wulkan, u którego stóp leży miasto Arequipa ma ponad 5 tys. Metrów. Na jego szczyt prowadzą dwie trasy wspinaczkowe. Ostatnia erupcja wulkanu miała miejsce w 1985 roku.
Klimat w tym regionie jest suchy przez większą część roku. Najwyższe temperatury przypadają na maj, do 32 st. C, najniższe na styczeń, kiedy temperatura spada kilka stopni poniżej zera.
Blisko milionowe, drugie co do liczby ludności miasto w Peru jest ważnym ośrodkiem komercyjnym, przemysłowym, kulturalnym i religijnym państwa. Od swoich początku w połowie XVI wieku cieszyło się opinią miasta bogatego. Obecnie również jest jednym z najlepiej rozwijających się miast Peru, do którego zjeżdżają emigranci z różnych części kraju.
W Arequipie zachowała się spora liczba budynków z XIX wieku - wcześniejsza kolonialna zabudowa została zniszczona przez silne trzęsienie ziemi, które nawiedziło ten region w 1868 roku. Historyczna część miasta zajmuje obecnie powierzchnię aż 332 hektarów i jest wpisana na Światową Listę Dziedzictwa UNESCO. Co czyni miasto jeszcze bardziej atrakcyjne dla turystów. Tutejsza architektura jest wyjątkowa na skalę regionu, bowiem fundatorzy Arequipy zaprojektowali miasto na planie przypominającym szachownicę złożoną z pięćdziesięciu sześciu bloków. W sumie znajduje się tutaj około 500 zabytkowych budynków. Nieliczne zabudowania z czasów kolonialnych, które przetrwały trzęsienie znajdziemy jeszcze w dzielnicy San Lazaro. Z kolei nowoczesne dzielnice zaczęły powstawać na wschód od centrum
W Arequipe działa kilka najważniejszych w kraju muzeów m.in. Muzeum Katedralne, Muzeum Sztuki Współczesnej, w którym znajdziemy dzieła artystów peruwiańskich takich jak Carlos Vargas, Martin Chambi czy Fernando de Szyszlo. Z kolei w Regionalnym Muzeum Centralnego Banku Rezerw mieszczą się dzieła sztuki prekolumbijskiej i kolonialnej.
Poza architekturą, niewątpliwym największym atutem miasta jest jednak lokalna kuchnia, na którą składają się aż 194 dania. Najpopularniejszymi są chupe de camarones, czyli zupa z krewetek oraz cuy chactado - smażona świnka morska. Na deser z kolei podaje się queso helado - lody zrobione z mleka, cynamonu i kokosa. Typowym dla tego regionu trunkiem poza winem i piwem jest natomiast anisado, czyli anyżowy likier.
Nocleg w mieście znajdziemy zarówno w wytwornych hotelach, które często mieszczą się w pięknych, odrestaurowanych kamienicach z XIX wieku, jak również w tańszych, prywatnych mieszkaniach oraz niewielkich hostelach.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Iquitos jest jednym z niewielu tak dużych miast na świecie, które nie jest połączone z innymi ośrodkami droga lądową. Dostać się tu można samolotem lub łodzią. To właśnie Amazonka od wieków jest głównym szlakiem transportowym.
Kilka metrów niżej niż całe miasto znajduje się Belén, dzielnica domów na palach. Podczas pory deszczowej Itaya, odnoga Amazonki, wylewa, a domy wyglądają, jakby unosiły się na wodzie.
Gdy już dostaniesz się do Iquitos statkiem lub samolotem, po mieście możesz poruszać się motorikszą. To najpopularniejszy środek transportu, kierowcę wystarczy zatrzymać na ulicy.
Iquitos znajduje się nad Amazonką, w północno-wschodniej części kraju. Początki miasta liczy się od połowy XVIII wieku, gdy jezuici założyli tu pierwszą misję. To stąd wielu turystów rusza w głąb dżungli.
Ponieważ rejsy po Amazonce odbywaja się nieregularnie, warto zarezerwować sobie kilka dni zapasu. Co w tym czasie robić? Choć Iquitos nie jest dużym miastem, warto zajrzeć w kilka ciekawych miejsc.
Jeśli jesteś miłośnikiem natury, koniecznie wstąp do Centro de Rescate Amazónico. Mieszkają tam uratowane manaty, nieco oswojone z ludźmi. Gdy mają dobry humor, można je karmić. W pobliżu portu Bellavista-Nanay z kolei należy wsiąść do wodnej taksówki, która płynie do Padre Cocha. Tam znajduje się Pilpintuwasi, czyli farma motyli oraz centrum ratunkowe zajmujące się dzikimi zwierzętami. Do obu ośrodków trafiają zwierzęta, które policja ekologiczna odkryje na targu. Gdy wracają do formy, są z powrotem wypuszczane na wolność.
W zachodniej części miasta, w pobliżu Plaza de Armas, stoi Casa de Fierro, czyli Żelazny Dom, zaprojektowany przez Gustawa Eiffela na wystawę światową w Paryżu w 1889 roku, podobnie jak słynna wieża. Dom zachwycił Anselmo del Aguilara, potentata w produkcji kauczuku, który kupił go i kazał przewieźć w swoje rodzinne strony. Dzisiaj na drugim piętrze znajduje się restauracja.
Na zakupy najlepiej wybierz się do dzielnicy Belén po wschodniej stronie miasta. Sporą jej część stanowi targowisko, a stragany wystawiane są przez miejscowych po prostu na ulicy. Oprócz pysznych owoców, lokalnej biżuterii czy ubrań znajdziesz tam prawdziwe perełki - magiczne proszki, eliksiry i kamienie, które zdaniem sprzedających je szamanów i czarowników, mają różne działanie - jedne leczą, inne przynoszą szczęście.
Najpyszniejszych, lokalnych potraw skosztujesz, kupując je na straganach. Oprócz słodkich owoców dostaniesz tu suri, czyli charakterystyczne białe larwy z czarnymi główkami. Są ważnym składnikiem wielu dań ludów zamieszkujących teren amazońskiej dżungli. Na straganach najczęściej podawane są pieczone na patyku, ale warto poszukać również zupy z suri.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
Turijllo jest stolicą najbardziej popularnego, a nawet narodowego tańca w Peru, czyli marinery. Jeżeli uwielbiasz gorące rytmy i ekspresyjne ruchy, wybierz się do miasta pod koniec stycznia, gdy odbywa się tu festiwal marinery.
W okolicach uniwersytetu znajduje się najdłuższa na świecie mozaika, która opowiada historię północnej części Peru. Warto zobaczyć to na własne oczy.
Niedaleko Turijllo znajduje się laguna Conache. Miejsce to jest idealnie nie tylko do kąpieli w przyjemnych okolicznościach przyrody, obserwacji dzikich zwierząt, ale także do uprawiania sandboardingu. Na miejscu możesz wypożyczyć deskę i opłacić lekcję z instruktorem.
Sercem miasta i jego historycznym centrum jest okolica Plaza de Armas oraz ulic Pizarro oraz Ayacucho. To tutaj zobaczyć można nie tylko soczyście żółtą fasadę katedry z XVII wieku, pomnik wolności Edmunda Moellera, ale także najpiękniejsze wille (casonas) i budynki z epoki kolonialnej, które zachwycają swoimi gustownymi, kolorowymi ścianami zewnętrznymi oraz przepełnionymi ornamentami hallami. Ciekawymi przykładami są: casa Tinoco, casa Calonge, casa Ganoza oraz casa Emancipation. Szczególną uwagę zwróć na kute w żelazie ozdobne balustrady oraz kraty, które są typowe dla architektury Trujillo. Okolica ta obfituje również w sklepy i stragany oferujące dobrej jakości lokalne produkty takie jak m.in. ręcznie robione skórzane buty, paski czy torebki.
Miasto najczęściej odwiedzane jest ze względu na bliską odległość (kilka kilometrów) od dwóch głównych stanowisk archeologicznych ukazujących, jak żyły ludy Mochica oraz Chimu w epoce prekolumbijskiej. Mowa o stanowiącym największą metropolię starożytnego świata wybudowaną z cegieł suszonych na słońcu Chan Chan oraz przyciągającym największymi piramidami z tego samego budulca świątynią oraz budynkami administracyjnymi Huaca de la Luna y Sol. Nieco dalej, bo 50 km od miasta, znajduje się kompleks archeologiczny El Brujo oraz muzeum Cao, które w nowoczesnych wnętrzach odkrywa przed zwiedzającymi karty historii przedinkaskiej tych terenów.
Typowym daniem dla Trujillo jest ceviche (cebiche), czyli sałatka na bazie pięciu prostych składników, tj. pokrojonych drobno filetów ryb, cytryny, cebuli, soli oraz chili. Udowodniono, że receptura ta pochodzi od ludu Mocha i może mieć nawet 2000 lat. Inne regionalne przysmaki to shambar, czyli zupa na bazie fasoli i wędzonej szynki podawana z pieczoną kukurydzą, która zawsze serwowana jest w poniedziałki, a także sopa teologa – czyli wywar z indyka lub kurczaka z chlebem, ziemniakami, mlekiem oraz serem. Warto również zamówić fasolę po trujillsku – tj. czarną fasolę z ziarnami sezamu i chili mirasol. Gdzie się udać? Często polecane lokale to: El Celler de Cler, Jugueria San Agustin, El Mochica.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
W Piurze turyści powinni zachować czujność podczas wymiany pieniędzy. Najlepiej udaj się do banku, a nie korzystaj z usług osób oferujących transakcję na ulicy, gdyż możesz paść ofiarą oszustwa, a nawet kradzieży.
Jeżeli szukasz duchowych przeżyć, wybierz się nad jezioro Las Huaringas. Tam z brujos, czyli miejscowymi szamanami, możesz odbyć oczyszczającą duszę wędrówkę oraz wykąpać się w świętym jeziorze.
Gwar ulic Piury oraz zwyczaje jej mieszkańców zostały uwiecznione na stronicach książek jednego z najsłynniejszych peruwiańskich autorów, czyli noblisty Mario Vargasa Llosy. Najwięcej odniesień do tego miasta znaleźć można w powieściach „Zielony dom” oraz „Dyskretny bohater”.
Leżąca na północnym wybrzeżu Peru Piura jest najstarszym hiszpańskim miastem w tym kraju oraz trzecim w Ameryce Południowej. Prekolumbijska oraz kolonialna przeszłość objawiająca się m.in. niezwykłymi stanowiskami archeologicznymi oraz wspaniałą barokową architekturą, doskonale uzupełniana jest przez stojącą pod znakiem surfingu teraźniejszość.
Założona w 1532 roku przez Francisco Pizarro Piura przez niemal 300 lat, do 1821 roku, pozostawała hiszpańską kolonią w Ameryce Południowej. Przez wieki wśród rdzennych mieszkańców pojawili się przybysze z Europy, ale także robotnicy z Chin czy niewolnicy z krajów afrykańskich. Efektami mieszania się ich zwyczajów, języków oraz wierzeń są niezwykle barwna kultura oraz jedna z najsmaczniejszych kuchni w kraju. Samo miasto zachwycić może kolonialną architekturą oraz wszechobecną zielenią. Jednym z ulubionych miejsc spotkań mieszkańców Piury jest Plaza de Armas, jeden z najstarszych parków w kraju zlokalizowany w ścisłym centrum. Tym, co przyciąga do Piury osoby z całego kraju, są jednak doskonałe warunki do surfowania. Koniecznie wybierz się na najsłynniejsze plaże Colán i Mancora stanowiące mekkę peruwiańskich surferów, a także na Yacila, Punta Sal, Organos i Nunura.
Czym wyróżnia się tutejsza kuchnia? Piura słynie m.in. z chifles, czyli chipsów bananowych oraz algarrobiny, tj. syropu z drzewa karobowego. To must have na liście prawdziwego foodie. Z dań obiadowych zamów koniecznie: ceviche de leguado, czyli typową peruwiańską sałatkę z poławianą w rejonie Piury rybą lenguado, seco de chabelo (chavelo), czyli danie z suszonym i świeżym mięsem wołowym, zielonym bananem, warzywami i aromatycznymi przyprawami (m.in. kolendrą), a także jaela, czyli smażone owoce morza w panierce z dodatkiem marynowanej w soku z limonki lub cytryny cebuli. Szczególnie polecane restauracje to El Caracol Azul, La Santitos oraz Manos Morenas. W okolicach Ayavaci możesz znaleźć bary serwujące cuy, czyli dania, których głównym składnikiem są… świnki morskie.
Język urzędowy: hiszpański, keczua i ajmara
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Sol (PEN)
W okolicy miasta - po drugiej stronie rzeki - znajduje się kolejny, po parku naturalnym, park zwierząt. Możesz w nim nakarmić ręką tukany, zrobić sobie zdjęcie z anakondą, a nawet spróbować krokodyla!
Pucallpa jest świetną bazą wypadową dla Ciebie, jeśli chcesz zwiedzić dżunglę amazońską. Rzeka przy mieście - Ucayali może stać się natomiast dla Ciebie początkiem drogi do wód Amazonki.
Pucallpa, podobnie jak inne miasta w Peru, oferuje oryginalne przekąski, o których istnieniu możesz nie mieć pojęcia. Wśród nich wymienić można takie rarytasy jak żuki, mięso żółwia czy tapira!
Pucallpa położona jest w północno - wschodniej części Peru, jest stolicą departamentu Ucayali oraz prowincji Coronel Portillo. Znajduje się przy lewym brzegu rzeki Ucayali.
Do Pucallpy możesz dostać się najróżniejszymi drogami - powietrzną, lądową, a nawet wodną! Najbliższym lotniskiem jest Aeropuerto Internacional Capitán FAP David Abensur Rengifo. Znajduje się ono na terenie samego miasta i obsługuje połączenia wewnątrzkrajowe do różnych części Peru, głównie jednak do jego stolicy. Do miasta prowadzi także droga lądowa, za pośrednictwem której do miasta z Limy dostaniesz się w około 18 godzin. Jak wspomnieliśmy, trzecim sposobem na dotarcie do Pucallpy jest wybór wodnego środka transportu, tą drogą możesz dostać się z miast takich jak Iquitos czy Leticia.
Popularnym sposobem poruszania się po mieście są tak zwane mototaxis. Są to trzykołowe pojazdy, zabierające najczęściej jednego pasażera. Po mieście poruszają się także Collectivos, czyli samochody prywatne, których właściciele wożą chętnych, pobierając niewielkie opłaty. Uważaj jednak! Bywają one mocno zatłoczone, ponieważ kierowcy zabierają tyle osób, ile mogą, a czasem nawet więcej. Jeśli jednak preferujesz turystykę pieszą, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - stare miasto jest na tyle małe, że spokojnie możesz zwiedzić je, spacerując.
Jeśli w podróż wybierasz się z dzieckiem, z pewnością dobrą opcją będzie wycieczka do miejskiego zoo - parku naturalnego. W ogrodzie dziecko będzie mogło nakarmić zwierzęta i obejrzeć je z bliska. Nie zapomnijcie zajrzeć do historycznej części!
Około pięć kilometrów od miasta znajduje się jezioro Yarinacocha. Jest to świetna propozycja na jednodniową wycieczkę. Możesz się zrelaksować, czy zjeść obiad w tych jakże sprzyjających warunkach przyrody. Do jakiej restauracji zatem możesz się tu wybrać? Podróżni polecają Anacondę przy Malecon Puerto Callao, specjalizującą się w kuchni peruwiańskiej.